Hvordan kommer man af med lus?

Oprettet d. under Viden

Hvordan kommer man af med lus?
Hvert tredje barn har lus - Ingen tager ansvaret

Vi kender det alle sammen; nej, ikke nu igen! Lus! Dette er en fast tilbagevendende problemstilling, hvor mange forældre mere eller mindre har givet op. Det ser ikke ud til at noget som helst virker, og selv den mest desperate mor kan som regel ikke gøre noget for at undgå problemet.

I aviserne læser vi med jævne mellemrum om denne problemstilling. Den 31. januar er til og med udnævnt til officiel lusebekæmpelsesdag! Undersøgelser viser at hvert tredje barn oplever at få lus i løbet af et enkelt skoleår, men desværre er det ingen som tager ansvaret for at stoppe luseplagen. Den nationale lusedag 31. januar er afholdt siden 2002, men dette er et rent privat initiativ. I Sundhedsstyrelsen mener man ikke, at en bekæmpelse skal ske fra national side. De mener det er en kommunal opgave i samarbejde med forældrene. Kommunernes Landsforening mener, at det er forældrenes opgave. Det eneste man kan enes om er, at lus skal bekæmpes og at det er svært. Mange af de aktuelle lusemidler man kan købe på apoteket er ret skrappe sager med indholdsstoffer, som er deklarerede som nervegifte. Som forældre har man ikke lyst at hælde bekæmpelsesmidler i børnenes hår, som man fraråder gravide og børn under 2 år.      
 
I aviserne finder man desuden med jævne mellemrum artikler om luseplagen, hvor man tager problemstillingen op omkring lus og hvad man evt. kan gøre. Konklusionen er altid, at gift og shampoo ikke bider på lusene, og selv kæmning ikke garanterer en 100% sikker løsning.

Nyttig viden
Det har ingen betydning, om håret er rent eller snavset.
Der er 3 typer lus; hovedlus, fladlus og kropslus
Hovedlus er den mest udbredte og er, som bekendt, uhyrlig besværligt at komme af med.
Hvert 3. barn er i løbet af et skoleår angrebet af lus!
Selv om lusene er fjernet den ene dag, kan de godt være tilbage næste dag! Husk at stoppe smittekilden!

Fakta om lus
  • Voksne lus er 2-3 millimeter lange. Lus har ikke vinger, og de kan hverken flyve eller hoppe. De kan dog bevæge sig meget hurtigt. På hovedet har de et par antenner, små øjne og munddele, der er bygget til at bide og suge blod med. Lus skifter farve efter farven på det hår, de lever i.
  • Luseæg er kittet fast til hårene helt nede ved hovedbunden. Tomme klækkede æg sidder længere ude på hårstrået og er mere hvide og ofte flade, mens mørkfarvede æg indeholder døde lusefostre. Æggene bliver siddende på hårstrået og vokser ud med håret.
  • Den voksne lus kan leve ca. 3 uger, og i den periode lægger hunlusen op til otte æg om dagen. Lus lever helt nede ved hovedbunden, hvor de hygger sig i ca. 30 gr. C, en høj luftfugtighed og nem adgang til at suge blod. Lus lever i både rent og snavset hår. En kold vinter slår ikke lus ihjel, hvis de befinder sig i den varme hovedbund.
  • Lus smitter fra hoved til hoved, og kun når der er direkte kontakt mellem to hoveder. Lus forlader ikke frivilligt et værtshoved, de skal være sikre på, de "trygt" kan komme over til et andet hoved. Man kan ikke blive smittet med luseæg. Tilfælde med lus optræder hele året, men der er flest i august til november og igen fra februar til april.
  • Lus optræder mest hos børn i alderen fra 3-10 år, men også voksne kan få lus.
 
Kom af med lusene
  • Man finder lus ved at rede hele håret igennem med en tættekam fra hovedbund til hårspids. Dette er lettest at gøre i vådt hår og med balsam/conditioner, da det er lettere at få kammen igennem, og lusene kan ikke bevæge sig i vådt hår. Tættekammen bankes af på et hvidt underlag, så man kan se lusene. Kæmningen gentages hver anden dag i 14 dage.
  • Finder man lus hos én i familien, skal resten af familiens medlemmer også undersøges.
  • Der findes et hav af luseprodukter på markedet, lige fra kemiske produkter til lusestøvsugere. Lus er registreret resistente overfor nogle produkter, så forældre må afprøve hvad der virker. Et nyt produkt på markedet har vist sig at være usædvanlig effektivt, da det i første række forebygger mod lus og lus kan ikke blive resistente overfor disse produkter. Eco.kid som det hedder, er en serie økologiske hårprodukter til børn, hvor hele 40-99% af ingredienserne er økologiske. Alle shampoo, balsam og hårvoks indeholder ingredienser som gør at lusene ikke trives. Lice Bomb er et unikt produkt som sammen med brug af tættekam hjælper at fjerne hovedlus og deres æg. Leverandøren giver oveni en garanti mht. dette, baseret på 8 års erfaring på det danske marked. Eco.kid har stor succes i Australien, og har været på det danske marked siden 2008 med stor succes

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar